Thee

Geschiedenis

Duizenden jaren geleden werd er al thee gedronken in China. Nederlandse koopvaardijschippers maakte in de 17e eeuw al kennis met de thee tijdens hun ontdekkingsreizen naar het verre oosten. Er werden toen al veel schepen ingezet om de thee uit deze streken te halen. Ook de Engelsen haalden in de 18e eeuw met hun zeilschepen al hun thee. De Nederlanders legden plantages aan op Java en Sumatra en de Engelsen deden dat in China en Sri Lanka (toen nog Ceylon). Vroeger was thee alleen weggelegd voor de rijken en welgestelde mensen, het was een kostbaar product.

Thee verbouwen

Thee is een tropische plant; Camelia Simcensis. De planten worden veelal gesnoeid tot 1 mtr. hoogte. Door de verschillende klimaten en grondsoorten in de diverse landen, zijn er veel soorten en smaken thee.

Thee bewerken

Plukken,verflensen op roosters uitspreiden in de zon. Door warmte 25 a 30 graden verflenst het blad. Hierdoor verdwijnt 40 a 50% van het vocht en is het theeblad makkelijk te rollen. het rollen gebeurd tussen 2 horizontale schijven en duurt ongeveer 30 minuten. Door het rollen breekt het blad en het vrijgekomen vocht zorgt voor het fermentatieproces (verwelken).

Landen waar thee geproduceerd word:

China

Veel thee komt uit de provincie Yunnam (groene theesoorten met veel smaakvariaties)sinds 65 jaar komt er ook veel zwarte thee uit China zoals bijv. kemmun. China kent veel beroemde theesoorten als: oorlong en dragonwell. Formosa. Hier komt de bijzondere oolongthee vandaan, voornamelijk uit het noordelijke deel. Door zijn perfecte klimaat en grondsoort. Formosa betekend mooi eiland, en dat is ook zo.

Afrika

Afrika Produceert thee sinds de 20e eeuw. Veel rooibos soorten die vooral in het zuiden verbouwd worden. Rooibos betekend letterlijk: rode struik. Dit klopt ook. Deze struik is voorzien van rode naaldjes. In ons assortiment vind je vele soorten en aroma’s

Indonesie

Vooral theeproductie op de eilanden Java en Sumatra door de goede bodemsoorten die veelal zachte snaken veroorzaakt. Op Java komen ook veel kruidige en geurige theesoorten voor.

Japan

Het land van de theeceremonies. Men probeert enkel groende theesoorten waarbij de namen vaak eindigen op : cha Elk seizoen heeft zijn eigen soort, zomers: sencha, in de lentje: gyokuro en in de herfst: bancha. Men hoeft beslist niet bang te zijn voor radioactieve besmetting omdat de controlle’s hierop enorm zijn.

Ceylon Sri-Lanka

Door het klimaat kan men het gehele jaar oogsten. Veelal op hoger gelegen gebieden. Want des te hoger men oogst, des te betere kwaliteit. Ceylonthee heeft een volle smaak en veel geur.

India

Het grootste producerende theeland ter wereld. 9veel zwarte soorten) bekende regio’s zijn: Assam en Darjeeling.thee noemt men hier ook wel chai. Uiteraard kunt u ook deze theesoorten terugvinden in ons assortiment.

Biologisch

Steeds meer soorten leverbaar (ruim 60 % ) veel boeren gebruiken geen kunstmest meer en insecten en ziektes worden op natuurlijke wijze bestreden. Men gebruikt absoluut geen chemische middelen.

Kruidenthee

Deze is afkomstig van kruiden en is dus geen thee. Ook van deze soorten hebben wij een aantal in onze kollektie zoals: zoethout, strss weg, goedenmorgen, weer en wind, simmermint.

Theebewaartip

Het best in een goed afsluitbaar, donker blik. Op een koelere plek

Thee zetten

Warm water verhitten (altijd doorkoken) Probeer ook eens Spa Blauw!! Zeer zachte smaak!, gebruik altijd de juiste hoeveelheid thee (losse thee 2 gram per kopje) kaat de thee 3 tot 5 minuten trekken (na gelang de sterkte van de thee) groene theesoorten laten afkoelen tot ongeveer 70 graden. Goed roeren, mmm genieten maar.

Theefilters

Wij leveren diverse soorten filters, van een thee ei tot klopjes filters en uiteraard de bekende t sacs, die u na gebruik kunt weggooien.

Theekadoo

Wij maken op bestelling theepakketten en boeketten in veel prijsklassen al dan niet in combinatie met: snoep, chocolade, bonbond, nougat enz. Ook een themaboeketje bijv bij geboorte of op kleurschema behoord tot de mogelijkheden. Ook voor bedrijven maken wij op bestelling en gepast theekado.

Assortiment

Bij ons kan je een ruime keus maken in erg veel soorten thee. Elk seizoen wisselen wij ons assortiment zodat het altijd een feest is om de thee te komen uitzoeken.

Theereceptje

Veel theesoorten kunt u gemakkelijk gebruiken om een heerlijke ijsthee van te maken. Wij adviseren u hier graag mee.
Onderstaand recept is ook heerlijk verkoelend in de zomer.

  • 100 ml. Sterke Earl Grey thee
  • 2 bolletjes roomijs + 2 theelepeltjes honing

Los de honing op in de thee en klop samen met het roomijs, alles door elkaar
Schenk in een cocktailglas met vruchten die u lekker vind.
Eet smakelijk!

adminThee